Sanja Žagar

Življenjepis

Sanja Žagar (1988), pred letom 2021 Sanja Zamuda, sem se leta 2017 vpisala na magistrski študij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, ki sem ga leta 2020 zaključila Summa cum laude. Za podiplomski študij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje sem prejemala štipendijo Ministrstva za kulturo RS. Sem prejemnica Svečane listine Univerze v Ljubljani, Nagrade Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, Pohvale žirije za mladega ustvarjalca na 12. bienalu slovenske ilustracije in dveh nagrad na mednarodni razstavi znanstvene ilustracije Illustraciencia4.

Izobrazba

2017 - 2020, Magistrica oblikovanja vizualnih komunikacij (Summa cum laude) na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO) na Univerzi v Ljubljani, Slovenija pod mentorstvom doc. Suzane Bricelj in izr. prof. dr. Nadje Zgonik.

2013 - 2017, prvostopenjski študij Ilustracije na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO) na Univerzi v Ljubljani, Slovenija.

2017, Principles of Zoological Illustration: intensive course (dvotedenjsko izobraževanje) v Laboratoriju za znanstveno ilustracijo na Univerzi Aveiro, Portugalska.

2012, Univerzitetni diplomirani inženir medijskih komunikacij, smer Vizualne komunikacije na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) na Univerzi v Mariboru, Slovenija.

Razstave in projekti

2020, skupinska razstava Preplet generacij: Razstava likovnih del učiteljev in nekdanjih dijakov ob 70. jubileju II. gimnazije Maribor, UGM Maribor.

2019, sodelovanje na razstavi Jasna Andrić: Razstava prestižnih naslovnic zbirke Kondor, 35. slovenski knjižni sejem, Cankarjev dom, Ljubljana.

2019, skupinska razstava Flora sreča favno v Boljkovi galeriji v Arboretumu Volčji potok. (ALUO)

2019, samostojna razstava Svetloba v temi : reprezentacije narave v Mestni knjižnici Ljubljana v Knjižnici Prežihov Voranc. 

2019, 13. slovenski bienale ilustracije v Cankarjevem domu v Ljubljani.

2019, Razgovorljive slike: studenti ilustracije i animacije, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani v Kuća Reischmann, Đakovo. (ALUO)

2019, Endemične in ogrožene rastline v Sloveniji: Razstava študentk ilustracije Akademije za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO), Botanični vrt Univerze v Ljubljani. (ALUO)

2018, IV. decembrski sejem ilustracije v Galeriji Vodnikove domačije v Ljubljani.

2018, skupinska razstava Razstava mladih avtorjev ZDSLU 2018 v galeriji Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov v Ljubljani. 

2018, skupinska razstava Navdihujoča racionalnost: Kratek pregled razvoja znanstvene ilustracije na Slovenskem v galeriji Vodnikove domačije Šiška.

2018, skupinska razstava Jaz sem Cankar - in to ti pove vse! v NUKu. (ALUO)

2018, skupinska razstava Ivan Cankar v podobah študentov ilustracije UL ALUO v Cankarjevem domu. (ALUO)

2017, skupinska razstava Sreča je v knjigah, sreča je v slikanicah: Glavni junak Martin Krpan v NUKu. (ALUO)

2017, štipendija Ministrstva za kulturo Republike Slovenije za podiplomski študij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani. (ALUO)

2017, Nagrada Akademije za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO) na Univerzi v Ljubljani. (ALUO)

2016, Pohvala žirije za mladega ustvarjalca na 12. Slovenskem bienalu ilustracije v Cankarjevem domu, Slovenija. (ALUO)

2016, Sprejem na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport za študentke in študente ter njihove mentorice in mentorje, ki so na mednarodnih tekmovanjih iz znanj v minulem študijskem letu dosegli vidne rezultate. (ALUO)

2016, Training award in Special Mention Award na mednarodnem natečaju znanstvene ilustracije Il·lustraciència4. (ALUO)

2014, Shortlisted za Design.s - International Student Design v Brnu, Češka.

2014, Samostojna razstava: Sanje od Sanje v Galeriji K18 v Mariboru, Slovenija.

2013, School of Happiness Award Short List (Viennafair program: International Art Fair, Marx Halle), Avstrija. (ALUO)

Nagrade, rezidence in štipednije

2021, Svečana listina Univerze v Ljubljani za najboljše študijske dosežke.

2017, štipendija Ministrstva za kulturo Republike Slovenije za podiplomski študij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani. 

2017, Nagrada Akademije za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO) na Univerzi v Ljubljani. 

2016, Pohvala žirije za mladega ustvarjalca na 12. Slovenskem bienalu ilustracije v Cankarjevem domu, Slovenija.

2016, Training award in Special Mention Award na mednarodnem natečaju znanstvene ilustracije Il·lustraciència4. 

2013, School of Happiness Award Short List (Viennafair program: International Art Fair, Marx Halle), Avstrija.